SkipNavLinkText
menu

Bekæmpelse af et olieudslip i havet

Casestudie

Marineindustrien Find absorbenter

Polyeco, et Polygreen Ltd-selskab, tilbyder integrerede og innovative cirkulære økonomiløsninger over hele verden. Virksomhedens banebrydende løsninger sigter mod at forbedre livskvaliteten og forme miljøbevidstheden gennem formålsbestemt uddannelse.

Udfordringen: Hurtig levering af store mængder flydende olieabsorberende bomme

Da containerskibet Wakashio den 25. juli 2020 stødte på grund på et koralrev nær øen Mauritius, begyndte fartøjet at lække brændstof og brækkede til sidst i to stykker. Polygreen implementerede straks et mindre lager af lokalt tilgængelige spildkontrolløsninger fra det nærliggende mauritiske affaldshåndteringsanlæg.

Imidlertid spredte 3 meter høje bølger, stærk strøm og tidevandseffekter hurtigt udslippet til over 27 km² og bragte det tættere på kysten, hvilket var truende for værdifulde vådområder, koralrev, mangrover, havparken Blue Bay samt den mauritiske økonomi og øens fødevaresikkerhed. Efterhånden som katastrofen udspillede sig, indså Polygreen hurtigt, at der var behov for en større miljøbeskyttelsesoperation, og opfordrede sine leverandører til at levere yderligere løsninger til inddæmning og fjernelse af spild så hurtigt som muligt.

Løsningen: Olieabsorberende bomme af ren smelteblæst polypropylen

Brady Corporations SPC Group besvarede også Polygreens opfordring til forsyninger og øgede straks produktionen af flydende olieabsorberende bomme.

Polygreen havde allerede identificeret olieabsorberende bomme som en ideel løsning til at beskytte den mauritiske kystlinje. Alternativer såsom oppustelige bomme ville ikke holde længe mod de skarpe koralsten, og inddæmningsbomme kan forårsage yderligere slæbeskader på det allerede truede lokale marineøkosystem.

SPC producerede 2.760 meter olieabsorberende bomme på 2 dage. Dagen efter var de på vej til Mauritius, hvor de ville sætte Polygreen i stand til at optage op til 62.100 liter olie fra havet.

SPCs olieabsorberende bomme, der er fremstillet i ren smelteblæst polypropylen, absorberer olie, ikke havvand, og de forbliver flydende, selv når de er fuldt mættede eller ved beskadigelse forårsaget af skarpe koral- eller klippeformationer. Produktet gjorde det muligt for Polygreen at beskytte dele af den mauritiske kystlinje og at begrænse olieudslippet med en flydende inddæmning, hvilket effektivt forhindrede, at mere olie kunne at nå kysten og beskadige værdifulde økosystemer. Da de olieabsorberende bomme først var på plads, forhindrede de også, at olieudslippet brød ud i flere mindre udslip, hvilket ville have øget kystbeskyttelseskompleksiteten yderligere.

Spill Boom

Resultater: Højtydende olieabsorberende bomme

Den 31. december 2020 kunne Polygreen annoncere, at oprensningsoperationen langs de tildelte 21 kilometer af den mauritiske lagunes kystlinje var komplet. Fra 28. juli til 31. december blev der indsamlet 340 m3 olie, blandet med havvand, samt 2714 tons fast, farligt affald. For at opnå dette resultat gik Polygreen sammen med lokalsamfundet og ansatte 250 personer, hvis job var påvirket af olieudslippet.

Polygreen anvendte Brady SPCs olieabsorberende bomme på havet fra de første dage af udslippet til de sidste. Bommene blev i vandet i op til 3 måneder, og der var ingen, der sank, selv efter at være fuldt mættet med olie. Skarpe sten rev i bommenes underside, hvoraf nogle blev beskadiget – imidlertid uden at blive ødelagt og lække olie. Dette gjorde, at produkterne opnåede fuld mætning, og at respondenter i felten kunne stole på den flydende olieinddæmnings ydeevne. Det bevirkede også, at Polygreen sparede bommaterialer og omkostninger til bortskaffelse af affald.

Ud over produktets ydeevne var Polygreen også meget tilfreds med produktionshastigheden. SPC producerede Polygreens ordre og gjorde den tilgængelig til forsendelse til Mauritius på 2 dage.